narysuj wykres funkcji kwadratowej
zuza: musze narysowac wukres funkcji kwadratowej f(x)=3x2 + 5 i nie jestem pewna jak poniewaz nie
ma "b"
24 mar 16:56
1: no i dobrze ze nie ma b, jest latwiej ramiona skierowane w gore i przesuniecie o 5 w gore z
racji C
najnizszy punkt bedzie w piatce na osi y w pkt 0 osi x
24 mar 16:58
Tomek.Noah: to nic ze nie ma wlasnie jeszcze latwiej taki wykres narysowac
popatrz ogolny wykres paraboli jest y=x2 prawda? sciasniasz go 3 razy czyl;i kazdy argument
ktory podniesiesz do kwadratu mnozysz jeszcze raz czyli y=3x2 a potem ten wykres przesuwasz o
5 jednostek w gore czyli y=3x2+5
24 mar 16:58
1:

cos takiego mniej wiecej
24 mar 17:01
zuza: czyli wieszcholek paraboli ma miec współrzędne W=(0,5) ?
24 mar 17:05
Tomek.Noah: da
24 mar 17:08