Funkcje
bArTeK: Sprawdź, czy punkt o podanych współrzędnych należy do wykresu funkcji y = 34x − 12
a) (100, 63) b) 223, 10 c) −1, −1112
24 mar 16:41
Julek:
podstawiasz... np.
22≠2
| | 2 | |
Punkt P=(2 |
| ; 10) nie należy
|
| | 3 | |
sprawdzaj dalej
24 mar 16:45
24 mar 16:46
Tomek.Noah: patrz wspolrzedne punktow zapisuje sie tak A(x;y) czyli np a) (x=100;y=63) czyli wsadz tte
lidzby ale y pod y a x pod x w rownie prostej i jak ci wyjdzie lewa=prawej tzn ze ten punkt
nalezy do tej prostej
24 mar 16:46
bArTeK: a który to przykład

xD
24 mar 16:46
bArTeK: aaa xD
24 mar 16:47
bArTeK: a zróbcie mi przykład a plz
24 mar 16:53
Tomek.Noah: 63=75−12
63=63
P=L
punkt ten nalezy
24 mar 16:55
bArTeK: jesteś geniusz
24 mar 16:57
bArTeK: a może jak chcesz zrób mi też b i c
24 mar 16:58
Tomek.Noah: sam zrob bo potem bedzie kartkowka i nie bedziesz umial ani jednego przykladu zrobic... zrob a
potem ci ktos sprawdzi czy dobrze...
24 mar 16:59
bArTeK: tomek ale ja chce żeby mi właśnie ktoś zrobił i wtedy będę się uczył na twoich przykładach i se
potem inne zadania rozwiąże a teraz potrzebuje trochę więcej przykładów żeby wkuć to na 100%
24 mar 17:01
bArTeK: to pomożesz
24 mar 17:04
Tomek.Noah: hehe niech ci bedzie to jest twoja metoda
y pod y i x pod x
L≠P
| | 1 | | 3 | |
Punkt P(−1;−11 |
| )⊄ w porstej o rownianiu k: y= |
| −12 |
| | 2 | | 4 | |
24 mar 17:06
Tomek.Noah: ⊄ oznacza "nie zawiera sie" a takie ∊ ale przekreslone oznacza "nie nalezy"
24 mar 17:07
bArTeK: ok dziękuję
24 mar 17:09