Funkcje plz pomózcie!!!!
bArTeK: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest prostą równoległą do wykresu funkcji y= −3x +
1, przechodzącą przez punkt (−3, 5)
24 mar 16:34
Tomek.Noah: y=−3x−4
24 mar 16:38
bArTeK: na pewno

dzięki
24 mar 16:38
Tomek.Noah: jezli prosta jest riownolegla do drugiej porstej to ich kierunkowe sa takie same czyli a=c=−3
przechodzi prze punkt (x=−3;y=5)
czyli
y=−3x+b
5=−3 *(−3)+b
b=−4
y=−3−4
24 mar 16:42
Tomek.Noah: y=−3x−4
24 mar 16:42
bArTeK: aaa mądry jesteś

dzięki wielkie
24 mar 16:43
Tomek.Noah: hehe nie jestem madry
24 mar 16:43
bArTeK: mam jeszcze jedno zadańko jest na forumie wyświetlone jak możesz to pomóż
24 mar 16:43