DRAMAOK ;(: Na lokatę roczną wpłacono 5200 i po 4 latach oszczędzania kwota ta wzrosła do 6201,10zl.
Jakie było oprocentowanie? (odp. 4.5%, ale jak do tego dojść

)
30 lis 20:17
Basia:
To ciagle ten sam wzór na procent składany
Kk=Kp(1+p%)n
Kp=5200
n=4
Kk=6201,10
podtaw do wzoru i wylicz p
30 lis 20:22
DRAMAOK ;(: no wlasnie wiem, tylko ze jak wychodzi:
6201,1=5200(1+p)
4 to co dalej? gubie sie w takim liczeniu, wyszlo mi że p
4 = 1001,1 i
co dalej?
30 lis 20:31
Basia:
(1+p/100)4=6201,1/5200 (policz na kalkulatorze)=(w przyblizeniu) 1,19
1+p/100=4√1,19= 1,045
p/100=0,045
p=4,5%
działaniem odwrotnym do mnożenia jest dzielenie
p/100 to "rachunkowy" zapis p%
30 lis 21:03