wielomiany
HelpMe: Help! Rozłóż wielomiany na czynniki
a)6 x3 − 5 x2 + x
b)x3−4 x2 +3x−12
c)x3−2x2−9x+18
24 mar 16:10
aga: A) x(6x
2−5x+1)
Δ=25−24=1
24 mar 16:14
aga: b) x2(x−4)+3(x−4)=
=(x−4)(x2+3)
24 mar 16:15
aga: w c podobnie jak w b
24 mar 16:15
HelpMe: Mam tylko pytanie czy tam w a x1 nie będzie1,5 a x2=0,75

Bo mi właśnie tak wyszło,ale może
źle myślę:(
24 mar 16:18
HelpMe: znaczy się x1=0,5
24 mar 16:18
Tomek.Noah: zle w pierwszym jest bo wzor na pierwiastki jest taki
24 mar 16:22
Tomek.Noah: | | 1 | |
masz racej bedzie |
| i {1}{3} |
| | 2 | |
24 mar 16:22
HelpMe: Dziękuje
24 mar 16:24