Nierówność
Eniu: Zbiorem rozwiązań nierówności (x−1)
2>= 5(x−1) jest?
Ma ktos jakis pomysł?
Prosze o pomoc
24 mar 15:55
Jack: przenieś 5(x−1) na lewą stronę u wyciągnij (x−1) przed nawias jako wspolny czynnik.
24 mar 16:01
Julek: x
2 − 2x + 1 ≥ 5x − 5
x
2 − 7x + 6 ≥ 0
Δ = 49 − 24 = 5
2
x∊(−∞;−1) ∪ (6;+∞)
24 mar 16:04
Eniu: nie kumam, przecież tam jest wzór skróconego mnożenia. może ktoś to przynajmniej rozpoczać?
24 mar 16:06
Eniu: o jak pieknie, nie zdążyłem poprosić a już zostało zrobione. dzięki wielkie
24 mar 16:07
Jack: x2=1...
poza tym prościej i bez niebezpieczeństwa błędu można było zrobić wg wskazówki.
24 mar 16:07
Julek: 
no problem
24 mar 16:07