matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego
Gosia:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego (an) a) a1=3, q=2 b) a1=−10, q=−
1
2
24 mar 15:53
aga:
Gdy q≠1, to stosuj wzór
a1*(1−q
n
)
Sn=
1−q
24 mar 16:00