..
sally: jaka liczba jest przybliżeniem dziesiętnym liczby 10
1,2
?
24 mar 15:42
everyman: Można to zrobić np. w ten sposób:
101,2 = 10 * 101/5, czyli całe zadanie sprowadza się do policzenia przybliżenia liczby
101/5 do drugiego miejsca po przecinku; powstaje pytanie jaka liczba podniesiona do piątej
potęgi da w rezultacie liczbę 10 (101/5 = x → x5 = 10) :
Metoda przybliżeń
⇒ szukana liczba jest z przedziału (1.5, 1.6) → (1.55, 1.65) → (7.59375, 10.48576),
⇒ kolejne przybliżenie uzyskujemy sprawdzając czy szukana liczba jest z przedziału: (1.5, 1.5 +
(1.6−1.5)/2) czy (1.5 + (1.6−1.5)/2, 1.6):
1). (1.5, 1.5 + (1.6−1.5)/2) → (1.5, 1.5 + 0,05) → (1.5, 1.55) → (1.55, 1.555) → (7.59375,
8.9466)
2). (1.5 + (1.6−1.5)/2, 1.6) → (1.5 + 0.05, 1.6) → (1.55, 1.6) → (1.555, 1.65) → (8.9466,
10.48576)
widać więc że jest z prawego przedziału (1.55, 1.6) i dalej podobnie wg algorytmu:
(a, b) → (a, a+ (a−b)/2) czy (a+(a−b/2), b) ? wybieramy przedział i liczymy
...
po chyba 8 iteracjach otrzymujemy przedział, w którym x5 ≈ 10 (0.01 przybliżeniem):
(1.58515625, 1.5859375) → a 1.585156255 → ≈10.0083
101,2 = 10 * 101/5 ≈ 10 * 1.58515625 = 15.8515625.
27 mar 00:22
Eta:
Korzystając z tablic logarytmów dziesiętnych: ( kiedyś powszechnie znana metoda)
logx= 1,2 cecha log : = 1 mantysa = 0,2000
odczytujemy dla mantysy wartość 1585
więc x = 15,9
zatem 10
1,2= 15, 9
27 mar 00:43