pierwszak: Funkcja f(x)=x2+bx+c osiąga wartość najmniejszą równą 4 dla x=2, jeśli:
A b=−4, c=8
B. b=4, c=−8
C. b=−4, c=−8
D. b=4, c=8
proszę o pomoc w rozwiązaniu
24 mar 15:15
R.W.16l: najlepiej sprawdzać metodą eliminacji, czyli brać po kolei dane z podpunktów i zobaczyć w
ostatecznych wnioskach który wynik jest najmniejszy
24 mar 15:19
pierwszak: mogłbym prosić o podstawienie do danych z jednego z podpunktów
24 mar 17:12
Godzio:
p = x = 2
q = 4
Δ = b
2 − 4c
b = ...
| | −Δ | | 4c − b2 | |
q = |
| = |
| = 4 |
| | 4a | | 4 | |
16 = 4c − b
2
c = ...
24 mar 17:16