matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
Arletka:
Oblicz: a) 2log 5+log4 b)2log
3
6−log
3
4 c)log
5
0,5+2log
5
20−3log
5
2 d)10
3log4
1
e)log
5
125
24 mar 15:03
Godzio:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
to są podstawy postaraj się ich nauczyć bo przy trudniejszych przykładach nic nie zrobisz 2log5 + log4 = log5
2
+ log4 = log25 + log4 = log25*4 = log100 = 2
24 mar 15:06
Arletka:
a moze ktos pomoc
24 mar 15:12
Arletka:
:(
24 mar 15:51
Julek:
b) log
3
36−log
3
4 = log
3
9 = 2 c) log
5
0,5+ log
5
400 − log
5
8 = log
5
200 − log
5
8 = log
5
25 = 2 d) 10
3log4
= 10
3log
10
4
= 10
log
10
4
3
= 4
3
= 64
1
e) log
5
= −3, bo
125
1
5
−3
=
125
24 mar 16:41