pomocy...
Arletka: Przekątne rownolegloboku ABCD gdzie A=(0,4) B=(−1,−6),przecinaja sie w punkcie S=(−4,2).Oblicz
współrzedne wierzchołków C i D.
24 mar 14:55
R.W.16l: Przekątne przecinają się w połowie
czyli punkt S jest środkiem odcinka AC i BD
| | xA+xC | | yA+yC | |
Wzór na środek odcinka AC to S=( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | xB+xD | | yB+yD | |
−−−−−−−−−−−−−−||−−−−−−−−−−−−−−−−BD to S=( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
czyli masz dwa równania (nie układ równań!)
| | xA+xC | | yA+yC | |
( |
| ; |
| )=(−4,2) |
| | 2 | | 2 | |
oraz
| | xB+xD | | yB+yD | |
( |
| ; |
| )=(−4,2) |
| | 2 | | 2 | |
z tego wynika, że
podstawiasz dane, obliczasz szukane
24 mar 15:00
Arletka: jejku

czy moglabym prosic o obliczenie

bo nie mam pojecia jak to zrobic...

24 mar 15:05
R.W.16l: A=(0,4)
x
C=−8
A=(0,4)
4+y
C=4
y
C=0
C=(−8,0)
B=(−1,−6)
−1+x
D=−8
x
D=−7
B=(−1,−6)
−6+y
D=4
y
D=10
D=(−7,10)
masz odpowiedzi?
24 mar 15:13
Arletka: nie mam....
24 mar 15:23