wiem, że to banalne ale prosze o pomoc
kradziejka: Po dwóch kolejnych obniżkach cen, za pierwszym razem o 10% i za drugim razem o 20%, płaszcz
kosztuje 360 zł. Oblicz początkową cenę płaszcza.
Powinno wyjść 500 a mi CAŁY CZAS wychodzi 400 zł..... Proszę o pomoc!
24 mar 14:05
Dorota: bo pewnie robisz błąd

zaraz policzę
24 mar 14:13
Dorota: niech X będzie ceną wyjściową płaszcza
po pierwszej obniżce cena wynosi X−10%X
po drugiej obniżce liczymy 20% od tej nowej ceny płaszcza czyli wszystko razem wygląda tak
X−10%X − 20%(X−10%X)=360
wychodzi 500zł. Sprawdzałam
24 mar 14:15
max: 100% − 20%= 80%
80% x= 360
x=360 : 0,8
x=450
100% −10% = 90%
90%y= 450
y= 450 :0.9
y=500
Płaszcz kosztował 500zł.
24 mar 14:18
kradziejka: Doroto, ułożyłam identyczne równanie, tyle, że przez cały czas myliłam się w tym samym miejscu

Dziękuję!
24 mar 14:25
kradziejka: Haha, już wiem w czym był błąd. Całe życie myślałam, że 0,2 razy 0,1 to 0,2 a nie 0,02

Ach
ta matematyka....zawsze mnie zaskakuje
24 mar 14:34
Dorota: O.o
24 mar 14:48
Dorota: ooo jak miło,że ktoś się podszywa pode mnie

NIe ja napisałam odpowiedź wyżej
24 mar 15:15
kradziejka: uffff...
24 mar 15:16