matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nui
ewelinka:
W trojkacie rownobocznym o boku dlugoci 6 cm wpisano kwadrat. oblicz pole tego kwadratu.
24 mar 12:16
M:
25 kwi 12:26
ala:
Z własności trójkąta "ekierki" o kątach ostrych 30
o
, 60
o
długość boku kwadratu : x
√
3
P□= 3x
2
oraz 2x+x
√
3
= 6⇒ x(2+
√
3
)=6⇒ x= 6(2−
√
3
) P□= 108(7−4
√
3
)
25 kwi 13:13