kula wpisana w czworościan
Malwina: Czy mogłabym prosić o pomoc? Z góry dziękuje emotka Oblicz promień kuli wpisanej w czworościan
foremny o krawędzi a.
24 mar 08:33
tom:

wysokość czworościanu jest tu
993
| | √3 | |
na szkicu powyżej AS=a − krawędź czworościanu; AD=DS=h=a |
| wysokości ścian |
| | 2 | |
| | √3 | |
LS=AK=H= a |
| − wysokość czworościanu O− jest środkiem kuli wpisanej w czworościan |
| | 3 | |
OK=OL=r promień szukany
z ΔASL |AL|
2= a
2−H
2 zΔAOL |AL|
2=|AO|
2−r
2 = (H−r)
2−r
2
czyli a
2 − H
2 = (H−r)
2 − r
2.....
to już sobie poradzisz
24 mar 11:15