matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi arytmetyczne
piotrek:
Dany jest ciąg arytmetyczny An=3n−5 . Oblicz różnicę tego ciągu i sumę S30 .
24 mar 05:35
aga:
a1=3*1−5 a1=−2 a2=3*2−5 a2=1 a2−a1=r r=1−(−2) r=3 a sumę? podsataw do wzoru na Sn za n=30, r=3, a1=−2
24 mar 07:03