pierwszak: Funkcja f(x)=x2−4x jest rosnąca w przedziale:
A. <0, ∞)
B. <2, ∞)
C. (−∞, 0>
D. (−∞, 2>
proszę o pomoc w rozwiązaniu
23 mar 23:33
Jack: potrafisz naszicować wykres tej funkcji? jesli tak, to wystarczy ze policzysz wierzchołek
paraboli.... Jak zrobisz rysunek bedziesz wiedzial po co Ci on do szczęścia
23 mar 23:43
pierwszak: jak naszkicować rysunek
24 mar 17:18
Ania: Wierzchołek paraboli ma współrzędne p i q a ramiona idą w górę, bo a jest większe od zera
24 mar 17:25
Godzio:
f(x) = (x−p)2 + q
f(x) = x2 − 4x = (x−2)2 − 4
rosnąca (p,∞)
24 mar 17:29