?
wiktor: oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana naturalna liczba dwucyfrowa jest podzielna
przez 4
23 mar 23:32
Nikka: Ω = { 11, 12,..., 99}
|Ω| = 89
A − zdarzenie polegające na wybraniu liczby dwucyfrowej podzielnej przez 4
A = {4,8,12,16,20, ...,96}
|A| = 24
23 mar 23:43
Bogdan:
Trzeba poprawić rozwiązanie podane przez
Nikka
Najmniejszą liczbą naturalną dwucyfrową jest liczba 10, największą 99.
Liczb dwucyfrowych jest 99 − 10 + 1 = 90.
Najmniejszą liczbą naturalną dwucyfrową podzielną przez 4 jest liczba 12, największą 96,
| | 96 − 12 | |
liczb dwucyfrowych podzielnych przez 4 jest |
| + 1 = 22. |
| | 4 | |
| | 22 | | 11 | |
|Ω| = 90, |A| = 22, P(A) = |
| = |
| |
| | 90 | | 45 | |
23 mar 23:55
wiktor: dzięki
24 mar 00:08
Nikka: no faktycznie

jak ja to zrobiłam, że zaczęłam od 11 to nie wiem
24 mar 15:14