rownanie
motka54: rozwiaż rownanie : 4x4−4x3−9x+x+2=0
23 mar 23:18
Jack: −9x2 ?
23 mar 23:21
motka54: a tak dobrze −9x2 pomylilem sie
23 mar 23:22
Jack: 2 jest pierwiastkiem

Dalej trzeba podzielić ten wielomian przez dwumian x−2.
23 mar 23:24
motka54: acha to zaraz zobacze czy wyjdzie
dzieki
23 mar 23:26
Jack: oki
23 mar 23:27
motka54: wyszło x=0,5 x=−05, x=−1 x=2 tak ?
23 mar 23:32
Jack: tak
23 mar 23:39
motka54: a jeszcze dalej do tego zadanka
to rownanie jest funkcja i rzeba jeszcze znalesc miejsca przeciecia z osia OY
jak to zrobic ?
23 mar 23:39
Jack: jesli funkcja tnie oś OY to x=0
jesli tnie oś OX to y=0
23 mar 23:40
Jack: wybierz sobie
23 mar 23:41
motka54: acha czyli ta funkcja przecina os OY w punkcie ( 0,2) tak ?
23 mar 23:44
Jack: Tak

To po prostu wyraz wolny
23 mar 23:45
motka54: ok dzieki za pomoc
23 mar 23:46
Jack: Proszę
23 mar 23:47
Gustlik: Spróbuję rozwiązać schematem Hornera z wykorzystaniem twierdzenia Bezout:
4x
4−4x
3−9x
2+x+2=0
Szukam najpierw całkowitych pierwiastków tego wielomianu − mogą to być podzielniki wyrazu
wolnego, czyli 2.
Z = {1, −1, 2 −2}
Buduję schemat Hornera dla tego wielomianu podstawiając do niego kolejne podzielniki, aż reszta
z dzielenia (ostatnia kolumna) będzie równa 0:
4 −4 −9 1 2 ← współczynniki W(x)
1 4 0 −9 −8 −6 W(1) = −6, czyli reszta = −6, szukam więc dalej:
−1 4 −8 −1 2 0 W(−1) = 0, czyli reszta = 0, −1 jest
pierwiastkiem, a liczby 4, −8, −1, 2 w środkowych kolumnach to współczynniki wielomianu
będącego wynikiem dzielenia W(x) przez dwumian (x+1) − jest to wielomian o 1 stopien niższy
niż "oryginalny", czyli wielomian stopnia 3.
Zatem:
(4x
4−4x
3−9x
2+x+2):(x+1) = 4x
3−8x
2−x+2
Nasze równanie wygląda tak:
(x+1)(4x
3−8x
2−x+2) = 0
(x+1)[4x
2(x−2)−(x−2)] = 0
(x+1)(x−2)(4x
2−1) = 0
(x+1)(x−2)(2x−1)(2x+1) = 0
| | 1 | | 1 | |
x=−1, x=2, x= |
| , x=− |
| ,
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Rozwiązania to: x=−1, x=2, x= |
| , x=− |
| ,
|
| | 2 | | 2 | |
24 mar 00:44