matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie - proszę o pomoc
aaa:
(2x
2
−11x−21) * (x−2) = 0
23 mar 23:08
Godzio:
Δ = 289
√
Δ
= 17
11+17
x
1
=
= 14
4
11 − 17
x
2
=
= 1,5
4
(x−14)(x−1,5)(x−2) = 0 x = 14 v x =1,5 v x= 2
23 mar 23:13
Godzio:
x
2
= −1,5 (x−14)(x+1,5)(x−2) = 0
23 mar 23:13