tomi : Funkcja f okreÊlona jest wzorem f(x) 3x2- 9x+ c , gdzie c∈R. Wyznacz wszystkie wartoÊci
współczynnika c, dla których:
a) funkcja f nie ma miejsc zerowych,
b) jednym z miejsc zerowych funkcji f jest liczba 2,
c) wierzchoΠek paraboli, która jest wykresem funkcji f , należy do prostej o równaniu
y=x.
30 lis 18:55
tomi : please, pomóżcie, mam to na jutro
30 lis 19:36
Ijka: a) Zał: Δ<0
Δ=92-4*3*c=81-12c
81-12c<0
12c>81
c>6,75
30 lis 19:39
Ijka: b) Dzielimy 3x2 - 9x +c przez (x-2) i otrzymujemy 3x-3 reszta c-6
Jeżeli 2 ma być miejscem zerowym f, to znaczy, że ma się dzielić przez (x-2) bez reszty,
czyli:
c-6=0
c=6
30 lis 19:44
Ijka: c) współrzędne wierzchołka praboli: (p,q)
Jeżeli ma należeć do prostej y=x to znaczy, że p=q
Wzór na p: p=-b/2a
p=1,5
q=f(p)=c
p=q=c=1,5
30 lis 19:49
Ijka: Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłam, ale sprawdzać mi się nie chce
30 lis 19:49
Miki:
No dobrze Tomi

a/ warunek Δ<0 Δ= 81-12c 81- 12c<0 -12c< - 81 c>27/4
b) f(2) = 3*4 -9*2 +c =0
c= - 12 +18 = 6 c=6
c)W(p,q) gdzie p = - b/2a q = - Δ/4a
p= 9/6= 3/2 q = -(81 - 12c)/ 12
ponieważ wnależy do prostej y = x to y też = 3/2
p=x i q= x 12*3/2 = - 81 +12c
18 = - 81 +12c czyli
12c = 99 to c = 99/12 = 33/4
c = 33/4 coś jeszcze na jutro ?

30 lis 19:51
tomi : dzięki wielkie
30 lis 19:51
Miki: ok

30 lis 19:59
tomi : Wielomian W okreslony jest wzorem W(x)=x
3-4x+1. Wyznacz wszystkie wartości x
spełniajàce
nierówność W(x+2)>W(x+4). jeszcze tyko to

jak możecie
30 lis 20:01
Miki: Teraz ide na finał "tańca z gwizdami"

30 lis 20:03
tomi : please, to Ci zajmnie chwię a mi całą noc
30 lis 20:04
Miki: Za monment w przerwie ok
30 lis 20:06
tomi : ok
30 lis 20:15
Miki:
W(x+2) = (x+2)
3 -4(x+2) +1
W(x+2)= x
3 +6x
2 +12x +8 -4x -8 +1
w(x+2)= x
3 +6x
2 +8x +1
w(x+4) = (x+4)
2 -4(x+4) +1
w(x+4)=x
3 +12x
2 +48x +64 -4x -16+1
w(x+4)= x
3 +12x
2 +44x +49
czyli x
3 +6x
2 +8x +1 .> x
3 +12x
2 +44x +49
po uporzadkowaniu
- 6x
2 -36x -48>0
x
2 +6x +8 <0 bo zmiana zwrotu po dzieleniu przez - 6
Δ= 36-32 =4
√Δ = 2
x
1 = - 4 x
2 = - 2
czyli x∈(-4,-2) bo ramiona do góry i wart ujemne z pod osi OK

i co za to


myśle .że sie nie pomyliłam
30 lis 20:29
tomi : sorki, ale myślałam, że jesteś chłopakiem


, dzik i
30 lis 20:38
Miki:
No tak się złożyło,że niestety nie

30 lis 20:54