szukanie asymptoty ukośnej
paziówna: proszę o szybką pomoc.
znaleźć równanie stycznej do f w punkcie x0 = 0:
f(x) = arctg(2x)
z jakiegoś powodu mi nie chce wyjść (jeśli komukolwiek to się przyda, to wynik to y = 2x) i się
zdenerwowałam na to zadanie.
23 mar 23:02
Jack: dajesz pochodną w punkcie x=0...
23 mar 23:08
paziówna: dałam. nic to nie dało.
23 mar 23:08
Jack: | | 1 | | 2 | |
hmm [arctg(2x)]'= |
| *(2x)'= |
|
|
| | 1+(2x)2 | | 1+4x2 | |
stąd dla x=0 pochodna f'(0)=2
Dalej dasz radę?
23 mar 23:10
paziówna: wychodzi −2
23 mar 23:11
Jack: a wyszła Ci taka sama pochodna jak mi?
23 mar 23:12
paziówna: a rzeczywiście, wychodzi +2

jasne, że dam, dziękuję!
23 mar 23:12
Jack: jak masz pochodną, wystarczy, że podstawisz pod x odpowiednią wartość, u nas to x=0 ma być.
23 mar 23:12
paziówna: teraz już tak
23 mar 23:12
Jack:
23 mar 23:12
paziówna: wiem, Jack xD wiem, jak to wszystko działa
23 mar 23:13
Jack: Spoko wierzę, nieraz widziałem CIę udzielającą rad innym
23 mar 23:15
paziówna: oo, jak miło
23 mar 23:22