wielomiany
nocnyMarek: mam kilka pytań związanych z rozwiązywaniem nierówności i rozkładaniem wielomianów na
czynniki:
1) jak bedzie wyglądał wykres do tego przykładu: rozwiąż nierówności: (x+3)2(x2−3x=2≤0 ?
Wiem, że pierw. podwójny to {−3} i <1;2>.
2) dlaczego pierwiastek podwójny w tym przykladzie: (x−4)(x−1)(x+2)>0 jest równy 1? nie wiem co
tu jest a i b....
3) nie wiem jak rozwiązać ten przyklad ani nie wiem jaki ma pierwiastek podwojny:
(x+3)(x+1)(4−x)<0 + wykres..
kto chetny niech pomoze.
23 mar 22:47
max: popraw zapis w punkcie 1
w punkcie 2 nie ma pierwiastka podwójnego
23 mar 22:51
nocnyMarek: 1) (x+3)2(x2−3x+2)≤0
2) robilismy to na lekcji, matematyczka mowila, zeby przed kazdego x wpisac niby 1, ale wlasnie
nie zalapalem tego. zreszta niewazne, odpowiedz mi wyszla dobra, tj. bez pierwiastka.
23 mar 22:57
paziówna:

1) x
2 − 3x + 2 = 0
Δ = 9 − 8 = 1
x
1 = 1 ∨ x
2 = 2
23 mar 23:08
paziówna: posłuchaj, pierwiastek podwójny to taki, który się podnosi do kwadratu np. (x−1)(x−2)2 = 0 to
podwójnym będzie 2.
23 mar 23:14
Gustlik: Paziówna, −3 jest pierwiastkiem dwukrotnym, bo występuje czynnik (x+3)2.
Zatem wykres "odbije się" od osi OX w punkcie −3 i pójdzie dalej do góry.
Rozwiązaniem tej nierówności jest:
x E {−3}V<1, 2> (E − należy, V − suma zbiorów)
24 mar 23:37