| α | a | ||||||||||||
= sin | ⇒ b = | |||||||||||||
| b | 2 |
|
| β | a√2 | a | β | 2 | |||||||||||||||
= sin | ⇒ | = | * sin | / * | ||||||||||||||||
| b | 2 | 2 |
| 2 | a |
| β | α | |||||||||||||
√2 = | ⇒ sin | = √2 sin | |||||||||||||
| 2 | 2 |
| β | ||
cos | = √1 − sin2(β/2) = √1 − 2sin2(α/2) = √cosα | |
| 2 |
| β | β | α | ||||
sinβ = 2sin | cos | = 2 * √2 sin | * √cosα | |||
| 2 | 2 | 2 |
| a√2 | a√2 | |||
Korzystamy z twierdzenia sinusów: | = 2R ⇒ R = | |||
| sinβ | 2sinβ |
| α | ||
Wystarczy wstawić do wzoru na R w miejsce sinβ wyrażenie 2√2sin | √cosα. | |
| 2 |