funkcje
ania: Witam..Mógłby ktoś mi pomóc?
Zbadaj parzystość funkcji
a)f(x)=2x+2−x
b)f(x)=logcosx
23 mar 22:12
23 mar 22:13
aga: parzysta jest jeśli podsatwisz w miejsce x −x i wzór będzie identyczny
b)f(−x)=logcos(−x)=logcosx więc jest parzysta
23 mar 22:17
aga: | | 1 | |
pierwsza nie będzie ani parzysta ani nieparzysta bo wyjdzie f(−x)=( |
| )x+2x |
| | 2 | |
23 mar 22:20
aga: cosx jest parzystą funkcją a sinx nieparzystą
23 mar 22:20
aga: cosx jest parzystą funkcją a sinx nieparzystą
23 mar 22:20
Godzio: a)
aga popatrz dobrze

f(x) = f(−x)
2
x + 2
−x = 2
−x + 2
−(−x)
2
x + 2
−x = 2
x + 2
−x
23 mar 22:21
aga: 
chyba już śpię
23 mar 22:22