MATURA
Pawel: Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 3 dm x o,5 m i wysokości
40 cm, wypełnionego wodą o 34 wysokości, wrzucono dwie sześcienne kostki o krawędzi 10 cm.
O ile cm podniósł się poziom wody w akwarium?
23 mar 21:40
23 mar 21:44
Pawel: ale nie rozumiem tego rozwiazania mozna prosciej ?
23 mar 21:48
Godzio: Dobra to od początku poczekaj moment
23 mar 21:49
Pawel:
23 mar 21:49
pablo: 3/4V akwarium − 45000 cm3
V kostek = 2 x 10
3 = 2000 cm3
45000 + 2000 = 47000
47000 = 50 x 30 x h
h = 31.3
wysokość początkowa akwrium = 3/4 x 40 = 30
31.3 − 30= 1.3 cm − o tyle się podniosło
23 mar 21:50
Pawel: skad to 45000 cm3
23 mar 21:52
Godzio:

a = 3dm
b = 0,5 m = 5 dm
H = 40cm = 4cm
c = 10cm = 1dm
V
kostek = 2 * c
3 = 2 * 1
3 = 2 dm
3
V
wody = a*b*H
w = 3*5*3 = 45dm
3
V
kostek + V
wody = V
V
kostek + V
wody = a*b*(H
w + x)
47 = 15(3 + x)
| | 2 | | 2 | | 4 | | 1 | |
x = |
| dm = |
| * 10 cm = |
| cm = 1 |
| cm |
| | 15 | | 15 | | 3 | | 3 | |
23 mar 21:57
pablo: skąd.. a stąd:
V = 30 cm (dm) x 50 cm (0,5m) x 40 cm = 60 000 cm3 − pełne akwarium
60 000 x 3/4 − 45 000 cm3 − 3/4 zawartości, bo tylko tyle jest nalane
23 mar 21:59