Róża, help me: Funkcja liniowa f okreÊlona jest wzorem f(x)=3x+b, dla x!R.
a) Wyznacz wspóΠczynnik b, wiedzàc, ˝e f(x-2)=3x-5.
b) Narysuj wykres funkcji f .
c) Sporzàdê wykres funkcji g, który jest obrazem wykresu funkcji f w przesuni´ciu o 2
jednostki
w gór´ wzdΠu˝ osi OY.
d) Podaj, dla jakich argumentów wartoÊci funkcji g sà ujemne.
30 lis 18:19
Miki:
a) f(x-2) = 3(x-2) +b
czyli 3x -6 +b = 3x - 5
b = -5 +6 b = 1
więc f(x) = 3x +1 a dalej juz prosto dasz radę

c) →
f(x) przesunięta o wektor u = [ 0,2]
czyli
wszystkie punkty f przesuwaszdo góry o 2 jednostki
funkcja g(x) = f(x) +2
czyli g(x) = 3x +1 +2 czyli g(x) = 3x +3
mjejsce zerowe g(x) to 3x+3 = 0 x = -1
ponieważ g(x) jest rosnąca w zb. R
więcwartości ujemne przyjmuje dla x(-∞, -1)
dodatnie dla x∈(-1, ∞)
równe zero dla x = -1
30 lis 18:29