postac kanoniczna
panna: Proszę o pomoc w zamianie na postac kanoniczna.
Mam funkcję kwadratową : f(x)= 2x
2 +3
jak zamienić na postać kanoniczną skoro b = 0 a do funkcji jest potrzebne?
czy trzeba potem podnieść nawias do kwadratu zeby pozbyć się zera

2(x+
04 )
2 −
−238
23 mar 21:33
FusioN!: ta funkcja nie ma postaci kanonicznej.
zostaw w obliczeniach to co masz na dole.
23 mar 21:40
Eta:

f(x) = 2 x
2+3 −−−−−− to już jest postać kanoniczna , bo:
f( x) = 2( x −0)
2+3 =2x
2 +3 p= 0 q= 3
23 mar 21:44
Eta:
FusioN 
Tej funkcji nie da się zapisać w postaci
iloczynowej
Coś Ci się "pomieszało"
23 mar 21:45
FusioN!: fakt, późno już
23 mar 21:46
Eta:
23 mar 21:47
panna: w takim razie już nie wiem jak mam rozwiązać to zadanie

wytłumaczy mi to ktoś ?
jego treść jest taka: Zapisz podaną funkcję kwadratową w postaci kanonicznej.
23 mar 22:02
Eta:
to już jest postać kanoniczna !
23 mar 22:04
panna: to czemu te beboki mi kazą to jeszcze zamieniać

dziękuję bardzo
23 mar 22:06
aga: y=2(x−0)2+3 i koniec
23 mar 22:07