matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
twierdzenie z logarytmem dziesietnym
patrycja:
uzasadnij ze jesli rzeczywiste liczby dodatni x i y spełniaja wra x
2
+ y
2
=7xy to
x+y
logx +logy
log
=
3
2
23 mar 21:18
Eta:
x
2
+y
2
= ( x+y)
2
−2xy
(x+y)
2
to: (x+y)
2
−2xy = 7xy => (x+y)
2
= 9xy =>
= (
x+y
3
)
2
= xy
3
2
logarytmując obydwie strony otrzymujemy:
x+y
2log
= logx*y
3
x+y
2log
= logx +logy / : 2
3
x+y
logx+logy
log
=
3
2
c . n. u
23 mar 21:38