Ciag określony rekurencyjnie
Miła: mam Ciąg określony rekurencyjnie
a
1=5
a
n+1 = a
n+2 dla n≥2
I mam podać wzór ogólny
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć krok po kroku

wiem ze r=2 i nie wiem co dalej
23 mar 21:04
Eta:
an+1− an}= 2 => ,że r= 2 , ciąg jest arytmetyczny i a1= 5
zatem an = a1 + ( n−1)*r= 5+(n−1)*2= 5+2n −2= 2n +3
an= 2n +3
23 mar 21:13
Miła: aa tak zapomnialam o wzorze na wyraz ogolny

Wielkie dzieki
23 mar 21:21
Miła: A teraz jak utworzyc z a
n=2n+3 tego ciąg rekurencyjny
23 mar 21:23
Jack: oblicz a1 i zaobserwuj o ile zwieksza sie nastepny wyraz wzgledem poprzedniego.
23 mar 21:44