ciąg
Adam: Liczby 2x3−5x, x2+x, 3x+4 ( w podanej kolejności) są trzema początkowymi wyrazami ciągu
arytmetycznego o wyrazach całkowitych
a) oblicz x
b) podaj wzór na n−ty wyraz tego ciągu
Proszę o wyjaśnienie tego zadania, bo nie potrafię go zrobić.
23 mar 20:56
fruu: a − 1wszy wyraz
b − 2gi wyraz
c − 3ci wyraz
b = a+c2
podstawiasz, wyliczasz
an=a1+(n−1)r
wyliczysz a1, wyliczysz r, podstawisz do ogolnego wzoru
23 mar 21:16
Eta:
a, b, c , −−− tworzą ciąg arytm. => 2b= a+c
zatem: 2( x2+x)= 2x3 −5x +3x +4
2x3−2x2 −4x +4=0 /: 2
x3 −x2 −2x +2=0
x2( x −1) −2( x −1)=0
( x−1)( x2 −2)=0
( x−1)( x−√2)(x+√2)=0
wrazy całkowite , więc x = 1
otrzymasz ciąg:
a1= 2*1−5= −3 a2= 12 +1= 2 a3 = 3*1+4= 7
−3, 2, 7 ,...... a1= −3 r= 5
an= a1+(n−1)*5 = −3 +5n −5 = 5n −8
23 mar 21:25
tokaj: dlaczego 2b?
11 gru 18:02
tokaj: już wiem
11 gru 18:03