Ciągi
Ja: Pytanie
Ciąg an jest określony wzorem an=2n−6. Zsumowano 10 kolejnych wyrazów tego ciągu otrzymując
liczbę 310. Które wyrazy zsumowano?
W odpowiedziach jest zapisane że różnica tego ciągu wynosi 2...A ja jako zaczynająca naukę
ciągów się pytam? Dlaczego 2? Jak to wyszło? Proszę o wyjaśnienie.
23 mar 20:44
aga: oblicz ze wzoru an a1 czyli podstaw za n=1. następnie zastosuj wzór Sn− suma n początkowych
wyrazów ciągu (szukaj w ksiązce czy zeszycie). podstaw za n=10 a za a1 to co wyliczyłaś
wcześniej. jedyną niewiadomą w równaniu będzie r, czy li ta różnica.
23 mar 20:48
aga: a1= 2*1−6
a1=−4
i dalej...
23 mar 20:49