funkcja
viola: pomóżcie proszę; y=−x+2x+2 oraz y=x−4x+5
przedstaw w postaci kanonicznej,iloczynowej i znajdz najmniejszą i największą wartość funkcji w
przedziale <1,4> naszkicuj wykres
23 mar 20:41
viola: poprawiam y=−x2+2x+2 i y=x2−4x+5
23 mar 20:44
viola: nie rozumiem ,pomóżcie
23 mar 21:04
Johaś: y=−x2+2x+2
1. obliczamy współrzędne wierzchołka paraboli:
(/−kreska ułamkowa, nie wiem jak się robi ułamek zwykły)
p=−b/2a= −2/−2=1
q=−Δ/4a
Δ=4+8=12
q=−12/−4=3
W=(1,3)
2. postać kanoniczna:
y=a(x−p)+q
y=−(x−1)2+3
3. postać iloczynowa:
Δ=12
√Δ=2√3
x1=−2−2√3/−2=1+√3
x2=1−√3
postać iloczynowa:
y=−(x+1−√3(x−1+√3)
z tamtą drugą analogicznie robisz
23 mar 21:37
ccc: y=−x2+2x+2
a=−1, b=2, c=2
Δ=b2−4a*c=22−4*(−1)*2=4+8=12
√Δ=√12=2√3
x1=−b−√Δ/2a=−2−2√3/(−2)=1+√3 x2=−b+√Δ/2a=1−√3
postać iloczynowa funkcji kwadratowej ⇒ y=a(x−x1)(x−x2) wtedy y=−(x−1+√3)(x+1+√3)
postać kanoniczna funkcji kwadratowej ⇒ y=a(x−p)2+q wtedy y=−(x−1)2+ 3
p=−b/2a=−2:(−2)=1
q=−Δ/4a=−12:(−4)=3
najmniejsza i najmniejsza wartość funkcji w przedziale: Podstawiamy końce przedziałów do
fukncji, czyli
f(x)=−x2+2x+2, wtedy f(1)=−(1)2+2*1+2=−2+2+2=2, następnie f(4)=−(4)2+2*4+2=−16+10=−6 więc
ymin=−6, a ymax=3, bo znajduje się w wierzchołku q=3
23 mar 21:59
viola: czy to na pewno ma tak być ? dlaczego 2 ? wtedy f(1)=−(1)2+2*1+2=−2+2+2=2,
23 mar 22:19
viola: do ccc
23 mar 22:24
Nikka: przecież −(1)
2 = −1 a nie −2

f(1) = −1 + 2 + 2 = 3
23 mar 22:48
viola: no ja też tak myślałam,ale wolę się upewnić ...dziekuję
23 mar 23:12