nierówność
RedSun: Ile liczb pierwszych spełnia nierównośc x(x−9)< bądź równe 10?
23 mar 20:13
Eta:
x( x−9)≤10 => x
2−9x −10 ≤0 Δ= 41
√Δ=
√41
| | 9+√41 | | 9−√41 | |
x1= |
| ≈7,7 v x2= |
| ≈1,3
|
| | 2 | | 2 | |
ile jest liczb pierwszych w przedziale ? ... ≈ ( 1,3 ; 7,7 )
to już sam podaj te liczby
23 mar 20:20
Eta:
sorry ,pomyłka w delcie :
Δ= 121 √Δ= 11 −−−−−−− oczywiście
więc będzie łatwiej
| | 9−11 | | 9+11 | |
x1= |
| = 1 v x2= |
| = 10
|
| | 2 | | 2 | |
x€ < 1, 10>
teraz podaj liczby pierwsze z tego przedziału .......
23 mar 20:24
Eta:
teraz chochlik

poprawiam :
x
1 =
−1
x€ <
−1, 10>
23 mar 20:27
RedSun: Ale odpowiedź powinna wyjść 4
23 mar 20:33
kaz: 2,3,5,7
23 mar 20:35
Seb: mi tez wyszedl ten sam przedział − musi być błąd w odp...
23 mar 20:35
Seb: a no tak
23 mar 20:36
Eta:
Czyli ok

liczby pierwsze z tego przedziału to: 2, 3, 5, 7
czyli 4−ry liczby pierwsze należą do tego przedziału
23 mar 20:38
RedSun: aha... ok to już rozumiem, dzięki za wytłumaczenie i rozwiązanie
23 mar 20:52