Mucha: Wykaż, że 512 - 1 jest liczbą podzielną przez 31
30 lis 18:03
konrad: Proszę bardzo:
512-1 =
(56)2 - 12 =
(56-1)(56+1) =
[(53)2 - 12][56+1] =
(53-1)(53+1)(56+1) =
(125-1)(53+1)(56+1) =
124 * (reszta jak wyżej) =
31 * 4 * (reszta jak wyżej)
W ten sposób wykazałem, że liczbę 512-1 można przestawić jako iloczyn czynników, z
których jeden jest równy 31, a więc ta liczba jest podzielna przez 31.
30 lis 18:22
b.: 5
3 = 125 = 31*4 + 1
podnieś to obustronnie do potęgi 4 i w zasadzie już będzie zrobione
30 lis 18:25
b.: he he
30 lis 18:26
Skrót: 
to się nazywa najprostszy sposób w prostym zad
30 lis 18:34