ciągi
Ania: Proszę o pomoc, nie wiem jak dalej to rozwiązać
Ciąg a
n jest określony wzorem a
n=−2n+5
Suma ilu początkowych wyrazów ciągu a
n jest równa −140.
23 mar 20:06
23 mar 20:09
kaz: oczywiście w liczniku ułamka ma być 3−2n+5
23 mar 20:11
Ania: kaz, dlaczego tam jest 3? proszę wytłumacz, bo ja dopiero ,,zaczynam z ciągami"
23 mar 20:11
kaz: a1=−2*1+5=3
23 mar 20:12
aga: pomnóż rónanie przez 2
dalej
−280=(3−2n+5)*n
−280=(8−2n)*n
−280=8*n−2n2/:2
−140=4*n−n2
n2−4n−140=0
dalej przez deltę
23 mar 20:15
Ania: aga w tym zadaniu powinno wyjść 14, a mi wychodzą niestworzone wyniki...mógłabyś to rozpisać
bardziej, bo nie wiem gdzie robię błąd...
23 mar 20:20
ania: ktoś mógłby to rozpisać bo mnie nadal cuda wychodzą
23 mar 20:35
aga: delta=42−4*1*(−140)=16+560=576
√576=24
n1=−10 n2=14 (podstaw dobrze do wzorówn n1 i n2)
23 mar 20:42
23 mar 20:43