Ciąg geometryczny, w którym iloraz q=0,5 i a≠0 jest:
konrad_21: Ciąg geometryczny, w którym iloraz q=0,5 i a≠0 jest:
a) na pewno ciągiem malejącym
b) na pewno ciągiem rosnącym
c) na pewno nie monotoniczny
d) na pewno monotoniczny, ale nie wiadomo, czy rosnący czy malejący
Pytam dla pewności z góry dziękuje.
23 mar 20:05
Seb: Na pewno ciąg malejący
i na pewno jest monotoniczny...
23 mar 20:27
Eta:
d) poprawna odp. napewno monotoniczny, ale nie wiadomo czy rosnący czy malejący
bo np> dla a1= −4 i q= 0,5 mamy : −4, −2, −1, −0,5; −0,25; ..... ciąg rosnący
dla a1= 4 i q= 0,5 mamy: 4, 2, 1, 0,5; 0,25;.... ciąg malejący
czyli gdy q= 0,5 i a1 <0 −− ciąg rosnący
q= 0,5 i a1 >0 −−− ciąg malejący
23 mar 20:35