Mariusz: √ 4n+1 /3√8n+1
obliczyć granice ciagu
30 lis 18:02
Basia:
4=22
8=23
podtaw to do swojego wyrazenia i wyłącz z licznika i mianownika najwyższe potęgi liczby 2
zauważ potem, że 22n=(2n)2 a 23n=(2n)3
spróbuj to teraz sam rozwiazać a w razie kłopotów pisz
30 lis 20:27
Mariusz: mozesz mi to jakos jasniej rozpiwas bo nie bardzo rozumiem

z góry dzsiekuje koleżanko
1 gru 18:30
Basia: mogę
podstawiamy za 4 22 a za 8 23
√(22)n+1/3√(23)n+1
przy podnoszeniu potęgi do potęgi wykładniki mnożymy
√22n+1/3√23n+1
w liczniku wyłączymy przed nawias 22n=(2n)2
w mianowniku wyłączymy przed nawais 23n=(2n)3
√(2n)2(1+1/22n)/3√(2n)3(1+1/23n)=
2n*√1+1/22n/2n*3√1+1/23n=
√1+1/22n/3√1+23n
lim (przy n→+∞)1/22n=lim(przy n→+∞)1/23n=0
czyli granica wyrażenia przy n→+∞ jest równa
√1+0/√1+0=1/1=1
1 gru 18:47