logarytmy
Patuś: prosze o proste i jasne rozwiązanie log (x+5) + log (x−4) = log (x−3) + log (x+2) x=?
23 mar 19:55
aga: log[(x+5)*(x−4)]=log[(x−3)(x+2)]
podstawy logarytmu są takie same, wiec możemy go opuścic
(x+5)(x−4)=(x−3)(x+2)
dalej moze już sam/a ?
23 mar 20:05
Patuś: aha no tak wielkie dzięks, bo to właśnie zawsze najtrudniej zauważyć na początku o co chodzi, a
to przecież dalej łatwe
23 mar 20:06
Gustlik: Zrób tak, jak wskazala Ci Aga, tylko najpierw ustal dziedzinę równania − liczby logarytmowane
muszą być dodatnie − będziesz mieć 4 założenia:
1) x+5>0 → x>−5
2) x−4>0 → x>4
3) x−3>0 → x>3
4) x+2>0 → x>−2
D: x należy do (4, +∞) − dziedziną jest część wspólna wszystkich założeń.
Rozwiąż tak, jak wskazała Ci Aga, tylko potem sprawdź zgodność pierwiastków równania z
dziedziną i odrzuć te rozwiązania, które do niej nie należą.
24 mar 00:56