podstawa trójkąta ABC ma dł.12 kąty przy podstawie mają miary 30 stopni i 45 sto
krzyś: podstawa trójkąta ABC ma dł.12 kąty przy podstawie mają miary 30 stopni i 45 stopni.oblicz pole
i obwód tego trójkąta
23 mar 19:50
Eta:
| | 12 | |
IABI = h+h√3 => h( 1+√3)=12 => h= |
|
|
| | 1+√3 | |
IACI = dkwadratu o boku dł. h => IACI= h
√2
IBCI= 2h −− dł. boku trójkąta równobocznego
| | 2h√3 | |
IDBI = h trójkąta równobocznego => IDBI= |
| = h√3
|
| | 2 | |
| | 12 | | 12(√3−1) | |
h= |
| = |
| = 6(√3−1)
|
| | 1+√3 | | (√3+1)(√3−1) | |
h= 6(√3−1)
dalej już tylko rachunki ..... dokończ
23 mar 20:13
23 mar 20:41