2r = h
| a√3 | ||
h = | ||
| 2 |
| a√3 | ||
2r = | ||
| 2 |
| a√3 | ||
r = | ||
| 4 |
| 60 | 1 | 3a2 | a2 | |||||
P = | * πr2 = | * π * | = π * | |||||
| 360 | 6 | 16 | 32 |
| 1 | 1 | 3a2 | √3 | 3a2 | ||||||
P1 = | r*r*sinβ = | * | * | = | ||||||
| 2 | 2 | 16 | 2 | 64 |
| a2 | 3a2 | 2a2π + 3a2 | 2π + 3 | |||||
Pc = 2P + 2P1 = π * | + | = | = a2 * | |||||
| 16 | 32 | 32 | 32 |
wysokość dzieli kąt 60o na 30o i 30o
ten fioletowy trójkąt jest równoramienny => ramionami są promienie więc kąty przy podstawie są
takie same z tego wynika ze 3 kąt ma miare 120o
kąt dopełniający to 60o,