matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
???:
oblicz najmniejsza wartosc funkcji kwadratowej f(x)=−2x
2
+8x+2 gdy xe<−1,4>
23 mar 19:43
Godzio:
−8
p =
= 2 ∊<−1,4>
−4
f(p) = f(2) = −8 + 16 + 2 = 10 f(−1) = −2 − 8 +2 = −8 −> najmniejsza f(4) = −32 + 32 + 2 = 2
23 mar 19:46