oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego
Dooominika: oblicz wyrazy a15 i a103 ciągu arytmetycznego (an) w którym suma n początkowych jego
wyrazów określona jest wzorem Sn=3n2+5n
23 mar 19:36
Gustlik: Liczę:
Sn=3n2+5n
a1 = S1 = 3*12+5*1 = 3+5 = 7
S2 = 3*22+5*2 = 3*4+10 = 12+10 = 22
S2 = a1+a2 = 22
Czyli
7+a2 = 22
a2 = 22−7
a2 = 15
Liczę róznicę:
r=a2−a1
r=15−7
r=8
a15=a1+14r = 7+14*8 = 7+112 = 119
a103=a1+102r = 7+102*8 = 7+816 = 823
24 mar 23:59
Bogdan:
Można prościej.
an = Sn − Sn−1
a15 = S15 − S14 = 3*152 + 5*15 − 3*142 − 5*14 =
= 3(152 − 142) + 5(15 − 14) = 3(15 − 14)(15 + 14) + 5 = 3*29 + 5 = 92
a103 = S103 − S102 = 3*1032 + 5*103 − 3*1022 − 5*102 =
= 3(1032 − 1022) + 5(103 − 102) = 3(103 − 102)(103 + 102) + 5 = 3*205 + 5 =
= 620
25 mar 01:24
tomekk17: wiec ktory ma racje? bo wyniki sie roznia a mam podobne zadanie do zrobienia i nie wiem jak to
zrobic
10 mar 17:14