help!
Wydi: Dziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego jest o 48 mniejszy od sumy jego pierwszych 7 wyrazów.
Oblicz sumę pierwszych 33 wyrazów tego ciągu wiedząc, że iloczyn a15a19 ma najmniejsza
możliwą wartość.
23 mar 19:36
Wydi:
27 mar 23:15
Wydi: w ciągu tych kilku dni doszedłem do tego:
a
10+48=S
7
a
1+a
1+r+a
1+2r...+a
1+9r+48=a
1+a
1+r+a
1+2r...a
1+6r
a
1+7r+a
1+8r+a
1+9r=−48
3a
1+24r=−48
a
1+8r=−16 ale jak wyznaczyć drugą zmienną

?
28 mar 19:40
Jack: F(r)=a15*a19
a15=a1+14r
a19=a1+18r
podstawmy, za a1=−16−8r
Zatem:
a15=a1+14r=−16−8r+14r=6r−16
a19=a1+18r=−16−8r+18r=10r−16
mamy:
F(r)=(6r−16)*(10r−16)
Policz wartość minimalną Fmin(r0), czyli współrzędną "p" wierzchołka paraboli.
28 mar 19:47
Wydi: hmmm, spróbuje
28 mar 23:43