bogus312: Stożek o objętości V=27π cm3 przecięto płaszczyzną równolegle do podstawy. Płaszczyzna
podzieliła wysokość stożka w stosunku 2:1.Oblicz objętość brył powstałych w wyniku tego
podziału
30 lis 17:37
Miki:
V
d --- objętość dużego st.
V
m --- obj. małego
V
ś --- obj. ściętego
V
ś = V
d- V
m
V
m
------= k
3 gdzie k --- skala podob.
V
d
skala podob k= h
m/h
d h
m = 2/3 *h
d
2/3h
d/ h
d = 2/3
czyli k = 2/3
więc
V
m= V
d *(2/3)
3 V
m = 27π * 8/27
czyli V
m = 8π cm
3
to V
ś = 27π - 8π = 19π cm
3 i tyle
30 lis 18:16