oblicz sume liczb naturalnych
Dooominika: Oblicz sumę liczb naturalnych trzycyfrowych które przy dzieleniu przez 11 dają resztę 7
23 mar 19:31
Eta:
liczby są postaci: a
n= 11n+7
99 < 11n+7 < 1000
99−7 < 11n < 1000 −7
92 < 11n < 997
8,4< n < 90,5 i n€N => n€ <9, 90>
ilość ich jest : n = 82
9*11+7= 106 , 10*11+7= 117 , ............ , 90*11+7= 997
tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r= 11
| | 106+997 | |
zatem : S82= |
| * 82=...... dokończ |
| | 2 | |
23 mar 19:50
Dooominika: dziękuję
23 mar 19:55
mozzila: an=11n+7
pierwsza taka liczba trzycyfrowa: a10=117, a ostatnia a90=997
90−10=80 (jest 80 takich wyrazów)
S80=[(117+997):2]=44560
pozdro!
23 mar 20:15
mozzila: aww pominelam jeden wyraz 106

taze rozwiazanie Eta jak najbardziej poprawne
23 mar 20:18