help!
Wydi: Wyznacz wartości parametrów a i b dla których jedynymi rozwiązaniami równania
x4+(a−b)x3−(ab+1)x2−(a−b)x+ab=0 są liczby x=−1 i x=1
23 mar 19:31
Wydi:
23 mar 21:49
Godzio: pomoge
23 mar 22:00
Bogdan:
Dobry wieczór.
A.
(x + 1)2*(x − 1)2 = 0 ⇒ (x2 − 1)2 = 0 ⇒ x4 − 2x2 + 1 = 0
a − b = 0 ⇒ a = b
ab + 1 = 2 ⇒ a2 = 1 ⇒ a = 1 i b = 1 lub a = −1 i b = −1
B.
(x + 1)(x − 1)3 = 0
C.
(x + 1)3(x − 1) = 0
23 mar 22:04
Godzio:
Żeby rówananie to miało tylko te rozwiązania to każde z nich musi mieć jakąś krotność np.
(x−1)3(x+1) = 0
(x−1)2(x+1)2 = 0
(x−1)(x+1)3 = 0
po wymnożeniu wystarczy przyrównać współczynniki i gotowe
23 mar 22:07
Wydi: Aha, rozumiem już metodę. Dzięki
24 mar 14:56