karmnik: (log3x)2=1/2 log3x
Rozwiązuję to w taki sposób:
1. mnożę x2
2(log3x)2= log3x /:log3x
2*log3x=1 /:2
log3x=1/2
31/2=x
x=√3
I w książce mam takie rozwiązanie, ale jest jeszcze x=1 i nie mogę wpaść jak zrobić to by
wyszły dwa rozwiązania. Może ma ktoś z Was jakiś inny sposób rozwiązania teog równania.
30 lis 17:34
Miki:
log3x =t
t2 = 1/2t ** / *2
2t2 -t = 0
t(2t -1) = 0
t= 0 lub t= 1/2
log3x = 0 lub log3x = 1/2
x=1 bo 30 =1 x = 31/2 = √3
30 lis 18:02
karmnik: Fakt, dziękuję.
30 lis 18:08
Miki: Ok

bo w Twój sposób zgubiłeś jedno rozwiazanie
30 lis 18:20
karmnik: No właśnie. Tak myślałem, że mam zły sposób rozwiązywania. Dziękuję bardzo za pomoc.
30 lis 18:37
Miki: Pozdrawiam Miki coco
30 lis 18:39