RedSun: Promienie słoneczne padają pod kątem 10 stopni do poziomu. Drzewo mające 10 metrów wysokości
jak długi rzuca cien?
23 mar 19:12
Sorix: okolo 56,5
23 mar 19:20
23 mar 19:21
aga:

tg 10 stopni= 10: x tg 10=0,18
0,18=10:x
18*x=100*10/:18
x=55,(5)
23 mar 19:21
Sorix:

najpierw liczysz sinus czyli a/c, gdzie a =10, i sprawdzasz warotosc konta, wypisujesz rownanie
obliczasz z tamtego c, i liczysz cos 10 czyli b/c= wartosc cos 10
i odpowiedzia jest dlugosc boku b0
23 mar 19:23
Sorix: ps Aga daje ci jednak łatwiejszy sposób , jednak moim nie używasz tg ani ctg
23 mar 19:24
RedSun: Wielkie dzięki
23 mar 19:26