Wielomiany
Damian18: Wielomiany
Czy mógłby mi ktoś pomóc w kilku zadaniach z wielomianów? chodzi mi tylko o wskazówki w
rozwiązywaniu.
Proszę czy ktoś miałby czas i mógłby mi pomóc?
23 mar 19:06
PTwr: Wal tutaj =)
Skoro tu się czaimy to znaczy że mamy czas =)
23 mar 19:08
Damian18: okey
Widzę że jakiś bardzo chętny
23 mar 19:09
Damian18: Da jakich wartości parametru, wielomian W(x)=x3+(a−1)x2+2ax+3, jest podzielny przez dwumian
P(x)=x+1
23 mar 19:10
Damian18: Mam 11 zadań ale takie proste to potrafię zrobić, tylko tych z parametrami nie rozumiem

Jakoś nie byłem skupiony na tych lekcjach chyba
23 mar 19:12
Godzio:
W(−1) = 0
W(−1) = −1 + a −1 − 2a + 3 = 0
−1 + a −1 − 2a + 3 = 0 − rozwiąż to
23 mar 19:14
Damian18: czy co metoda prób i błędów?
23 mar 19:15
Damian18: czyli a=−1
23 mar 19:17
Damian18: i to jest odpowiedź?
23 mar 19:17
Damian18: aa rozumiem, czyli biorę to od P(x) tylko ze zmianą znaku?
23 mar 19:18
23 mar 19:23
Godzio:
jeśli wielomian dzieli się przez x+1 tzn że W(−1) = 0 bo to jest wtedy pierwiastek wielomianu
23 mar 19:24
Damian18: aa pomożesz mi w następnych zadaniach?
też mi udzielisz tylko wskazówek a ja sobie sam rozwiążę, okey?
23 mar 19:25
Godzio: no dawaj po to jest to forum
23 mar 19:26
Damian18: Dla jakich wartości parametru a i b wielomian W(x)=(a+b)x3+(2a−b)x+2 jest podzielny przez
wielomian P(x)=(x+1)(x−2).
No i wiem jak to by było dal jednego parametru, a dla dwóch to jak?
23 mar 19:28
Damian18: aa wiem

chodzi tutaj o układ równań?
23 mar 19:31
Godzio: skoro dzieli się przez (x+1)(x−2) tzn że jego pierwiastkami są liczby −1 i 2 więc
W(−1) = 0
W(2) = 0
−(a+b) − (2a−b) + 2 = 0
8(a+b) + 2(2a−b) + 2 = 0 rozwiąż ten układ równań
23 mar 19:31
Damian18: wiedziałem
23 mar 19:33
Damian18: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x−1 daje resztę 1, przy dzieleniu przez x−2 daje resztę 2.
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu przez x2−3x+2
23 mar 19:40
Godzio:
W(x) = P(x) * (x−1) + 1
W(x) = H(x) * (x−2) + 2
x2 − 3x + 2 = (x−1)(x−2)
W(x) = G(x) * (x−1)(x−2) + ax + b −> R(x)
i znów tworzymy układ równań wiedząc że W(1) = 1 i W(2) = 2 => jak nie wiesz skąd się to wzieło
to pisz.
W(1) = G(1) * (1−1)(1−2) + a + b = 1
W(2) = G(2) * (2−1)(2−2) + 2a + b = 2
a+b = 1
2a + b = 2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−a = − 1
a = 1
b = 0
R(x) = x
23 mar 19:44
Damian18: pomożesz w tym?
23 mar 19:45
Damian18: dla jakich wartości parametru reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2x3+3x2+(m+1)x+4m przez x−2
wynosi 3
23 mar 19:51
Godzio:
analogicznie jak w poprzednim wiedząc że
W(2) = 3 wyliczamy m
23 mar 19:57
Damian18: aha dzięki wielki, nawet to już zrozumiałem i będzie jutro 5 na sprawdzianie
23 mar 20:00
Godzio: no ja myśle
23 mar 20:04
Damian18: ale mam problem z jednym równanie i jedną nierównością..
pomożesz?
23 mar 20:13
Damian18: x3−7x2−x−7=0
i nierówność:
2x3−x2−4x+2>0
23 mar 20:14
Damian18: Godzio pomożesz?
23 mar 20:16
Godzio:

sprawdz 1 czy dobrze przepisales
x
2(2x−1) − 2(2x−1) > 0
(2x−1)(x−
√2)(x+
√2) > 0
x∊(−
√2,
√2) ∪ (2,
∞)
1. rozwiaze na 2 przypadki w zaleznosci jak powinno byc napisane

x
3 + 7x
2 − x − 7 = 0
x
2(x+7) − (x+7) = 0
(x+7)(x−1)(x+1) = 0
x=−7 v x=1 v x=−1
x
3−7x
2+x−7 = 0
x
2(x−7) + x−7 = 0
(x−7)(x
2+1) = 0
x = 7
23 mar 20:48