gumiś: -4x2-5x-1
30 lis 17:31
gumiś: oblicz miejsce zerowe ,sporządż jej wykres , napisz kanoniczna i iloczynową , tabela
zmienności przebiegu tej funkcji, oblicz wierzchołek
30 lis 17:33
gumiś: proszę o pomoc
30 lis 17:34
Miki: Nooo

wykresu ci nie naszkicuję

a) miejsca zerowe oblicz Δ x
1 i x
2 to wlasnie miejsca
policz to proste
postać iloczynowa to y = - 4(x -x
1) (x- x
2)
b) postać kanoniczna y= - 4(x- p)
2 + q
gdzie p= -b/2a q = -Δ/4a W(p,q)
tabela zmienności to
f(x) rośnie dla x∈(-∞,p)
f(x) maleje dla x⊂(p,∞)
oblicz to co napisałam i tylko wstaw za p , q, x
1 x
2 
powodzenia ! teraz juz dasz radę

a wykres też , bo ramiona parabolido dołu
wierzchołek masz imiejsca zerowe też z obliczeń
30 lis 18:51
Miki:
Do pracy Gumisiu

napisz co Ci wyszło ok

30 lis 18:53
gumiś: cześć Miki ,
wzory myszko to ja znam , ale chodzi mi o końcowe wyniki bo jak zaczynam liczyć to
wychodzą straszne ułamki np. dla wierzchołka ,chciałbym znać wynik końcowy , aby
wiedzieć czy to ma tak być , papatki
1 gru 16:56
HNO3: Δ = 25 - 16 = 9 √Δ = 3
x1 = - 1/4
x2 = -1
a = -4 b = -5 c = -1
W(p,q) p = - 5/8 q = 3/16
Kanoniczna: y = -4(x + 5/8)2 + 3/16
Iloczynowa: y = -4(x +1/4)(x +1)
1 gru 17:46
gumiś: czy q nie ma być 9/16 ?
1 gru 20:29